У издању Катихетског одбора СПЦ, за ученике седмог и осмог разреда основне школе у Републици Српској, изашао је из штампе Бибилијски атлас, Стари и Нови завјет, аутора Младена Стругара.
Аутор је на 22 карте Старог завјета и 11 карата Новог завјета, приказао готово све најважније догађаје и факте библијске историје, те су на овај начин тематски садржаји јасно одвојени у засебне цјелине и хронолошки прате историју Старог и Новог Завјета. На стручан и конструктиван начин извршена је селекција старозавјетних и новозавјетних догађаја, тако да је кроз географске карте јасно представљена не само историја Богоизабраног народа, већ и положај великих царстава у Старом завјету (нпр. Вавилонског, Персијског, Римског царства итд.), од којих је неодвојива историја јеврејског народа. Са друге стране новозавјетне карте приказује живот и проповијед Господа Исуса Христа, од Његовог рођења, до Његових јављања, по Васрсењу, али и описују мисионарска путовања Светог апостола Павла, те се Атлас завршава са картом Седам Цркава Мале Азије.
Дакле, овај Атлас представља тематску збирку историографско-библијских карата које по свом територијалном захвату обухватају мање и веће просторе Блиског истока, Медитерана и Европе. Карте посједују све математичко-картографске елементе, рељеф је приказан на тај начин да се лако уочавају све географске карактеристике терена, а мјеста и догађаји су прецизно убицирани. Сваку карта прати краћи наратив који је описује и даје ученику основне информације о њој, па ученик не треба да тражи додатна појашњења и информације.
Аутор је такође кроз карте представио и алтернативне правце или мјеста библијских догађаја, са чиме је понудио читаоцу да прати различите приступе при опису библијских догађаја. Ово указује да аутор одлично познаје и разумије Стари и Нови завјет, тј. не само религијске, већ и друштвене, културолошке и социјалне прилике тога времена.
Техничи је Атлас професионално уређен, тако да оставља упечатљив визуелни утисак. Такође, Атлас слиједи савремену картографску дјелатност и на јасан и модеран начин, картографским знаковима и дизајном, оставља могућност лаког праћења и сналажења у њему.
Употреба Библијског атласа, Стари и Нови завјет у настави Православне вјеронауке, као обавезног наставног средства, ће подићи квалитет реализације наставе Православне вјеронауке на виши ниво, а часови ће ученицима постати интересантнији, динамичнији и конструктивнији.

др Славољуб Лукић