У организацији Катихетског одбора СПЦ у Републици Српској и Федерацији БиХ у Бањој Луци, Бијељини и Фочи, 21, 22 и 23. августа 2019.године, одржана су савјетовања вјероучитеља Православне вјеронауке по епархијама. Присутни на савјетовању имали су прилику да, од угледних професора и предавача, чују неке нове приједлоге превазилажења савремених изазова у одрастању младих и о популационој обуци, која је дио пројекта демографске обнове у Републици Српској.

У Епархијском културном центру у Бијељини 21. августа 2019. године, одржано је савјетовање за вјероучитеље Православне вјеронауке, док је за Епархије бањалучку и бихаћко петровачку, савјетовање одржано 22. августа 2019.године, у епархијској црквеној сали.  На савјетовању у Бањалуци, поздравне ријечи, упутили су Његово Преосвештенство епископ бањалучки Г. Јефрем и директор РПЗ-а др Предраг Дамјановић.

Специјалиста дјечије и адолесцентне психијатрије Ранка Калинић говорила је на савјетовањима у Бањалуци, Бијељини и Фочи о новим изазовима са којима се друштво суочава у одрастању младих и као феномене данашњице издвојила „поплаву“ информација о масовном избјеглиштву, економским кризама, тероризму, рецесији, криминалу, масовним убиствима и самоубиствима, као и интензиван напредак технологије која је готово овладала људима, поготово младима.

„Проблем такозване омега генерације која великим дијелом одраста под утицајем савремене технологије јесте својеврсна ампутираност емоција које су неопходне у контакту са људима, јер се њихова емоционалност дешава на друштвеним мрежама“, навела је Калинићева.

Она је поручила да сви који у животу и послу долазе у контакт са младима континуирано треба да раде на томе да се живи здраво, у реалном а не виртуелном свијету, како би се избјегли проблеми младих попут стања конфузије, депресивности, анксиозности, па и тежих душевних поремећаја.

Професор бањалучког Природно-математичког факултета Драшко Маринковић, који учествује у изради националног плана за демографску обнову Републике Српске, говорио је на савјетовању о потреби да се на системски начин уведе популациона обука у систем образовања и васпитања.

„Треба нам популациона обука или промјена система вриједности, мало свијести и популационе климе у друштву, да најмлађе освијестимо о здравим стиловима живота, да укључимо породичне вриједности и афирмишемо репродуктивно здравље становништва“, рекао је Маринковић новинарима.

Статистички гледано, каже он, посљедњих осам година Република Српска има константно рађање са 9.500 новорођених, а у наредним годинама треба наставити радити на подстицању рађања и на задржавању становништва.

„У Републици Српској имамо 13,5 одсто млађих од 14 година, старијих од 65 година скоро 19 процената и у просјеку смо стари 43 године“, навео је Маринковић.

На савјетовању вјероучитеља о теми „Вјероучитељ у васпитно-образовном процесу“ говорио је протојереј-ставрофор Владимир Ступар, професор са Православног богословског факултета у Фочи, о теми „Међупредметна корелација у планирању реализације Православне вјеронауке“ предавао је професор Филозофског факултета у Бањалуци Драженко Јоргић, док је о оцјењивању ученика и додатној настави из Православне вјеронауке говорио просвјетни савјетник за вјеронауку др Славољуб Лукић.

прочитај опширан извјештај о савјетовању у Фочи
прочитај опширан извјештај о савјетовању у Бијељини

-преузми презентацију др Славољуба Лукића, просвјетног савјетника за Прав. вјеронауку
-преузми презентацију професора Филозофског факултета у Бањалуци Драженка Јоргића
-преузми презентацију протојереја-ставрофора Владимира Ступара
-преузми презентацију професора бањалучког Природно-математичког факултета Драшка Маринковића

Извор: вјеронаука.нет