Ученице Православне вјеронауке из Републике Српске, који су остварили изванредне резултате на Републичком такмичењу, тренутно бораве у Грчкој (Аспровалти-манастиру Свете Лидије), заједно са ученицима ЈУОШ „Милош Црњански“ из Бања Луке. На путовање, у 1.025 километара удаљени  манастир Свете Лидије у Аспровалти, кренули су 6. августа 2018. године испред Основне школе и Светог Храма на Петрићевцу, након благослова свештеника петрићевачког светог храма. Ученице ће боравити у Грчкој до 19. августа. Њихов боравак омогућили су Представништо Владе Републике Српске у Солуну и ЦО Петрићевац.

Основци из Српске у Аспровалти су добили и најбољи доказ нераскидивости српско-грчких веза – и то кроз упознавање вјерских и културно-умјетничких споменика. Ученице су имале прилику да крстаре око Свете Горе,  што је на њих оставило веома јак утисак. Уз одмор, у Аспровалти и свакодневни обилазак различитих плажа и градова (Ставрос, Солун…) ученицама су омогућени и други садржаји у којима су могли да пјевају и свирају, одлазе  у храм на богослужења,те да се уче одговорности помажући  подјелом дневних обавеза. Уз дјецу као дио пројекта је и наставно и стручно особље као и вјероучитељица Биљана Еремија, чија је ученица такође била учесница Републичког такмичења.

Иначе, ово мјесто у сјеверног Грчкој једно је од, међу Србима, најпопуларнијих љетовалишта. Од укупног броја туриста прошле године 80 одсто чинили су Срби, а у Аспровалти их је толико да су и Грци проговорили српски.

Истовремено најбоља три учесника на Републичком такмичењу 14. августа кренуће на Крф заједно са другим награђеним ученицима из региона, у организацији часописа СПЦ за дјецу „Светосавског звонца“,  у оквиру пројекта „Стопама наших предака“.