Поклоничко путовање за најбоље ученике Православне веронауке из Републике Српске

У организацији Катихетског одбора СПЦ и уз Благослов Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског Господина Хризостома, Председника Катихетског одбора СПЦ, организовано је поклоничко путовање за најбоље ученике Православне веронауке у школској 2014/15. години.

Ово путовање је организовано 04. и 05 јуна 2015. године за 36 ученика из читаве Републике Српске. Са њима су путовали: инспектор и просветни саветник за Православну веронауку у РПЗ РС мр. Славољуб Лукић, Координатор за верску наставу у Епархији зворничко – тузланској јереј Синиша Шаренац, ђакон Зоран Радуловић, вероучитељи Драго Велеушић из Котор Вароши и Жанела Пажин из Требиња.

Ученици су током поклоничког путовања посетили Храм Светог Саве на Врачару, где им је домаћин било Светосавско звонце. Са речима добродошлице и поклонима испред редакције Светосавског звонца дочекао их је Димитрије Стикић. Након обиласка Храма Светог Саве, Звонце је деци организовало кратак предах уз ручак и освежење, те су деца након тога заједно са својим професорима наставила пут ка Крушевцу и манастиру Лазарица, где су се поклонили моштима Светог Кнеза Лазара. Први дан путовања завршен је посетом манастиру Студеница у чијим конацима су деца и преспавала. Други дан, ученици су присуствовали Светој Литургији у манастиру Студеница, где су се причестили, поклонили моштима Св. Симона Монаха и Свете мати Анастасије, посетили ризницу овог манастира, а потом је за њих организовано послужење у манастирској гостопримници. После манастира Студеница, ученици су посетили манастир Жичу, где их примио јереј Ратко Хрваћанин са сестринством овог манастира. За ученике је након обиласка манастира организовано послужење у манастирској трпезарији, где су примили и поклоне које су припремиле сестре манастира Жича. У току овог путовања ученици су још посетили манастир Љубостињу и Врњачку Бању. Поклонивши се и помоливши се над гробовима и моштима Кнегиње Милице (Преподобне Евгеније) и монахиње Јефимије пут је настављен преко Београда ка Бијељини и сабирајући утиске, кренули смо назад домовима својим, срца испуњених неизрецивом духовном радошћу.

Комлетно путовање, прво овакве врсте, са превозом, ноћењем, храном и осталим трошковима финансирао је Катихетски одбор СПЦ у Републици Српској и Федерацији БиХ.

 

20 Replies to “Поклоничко путовање за најбоље ученике Православне веронауке из Републике Српске

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.