У четвртак 17. августа Љета Господњег 2023. године ђаци Православне вјеронауке из Невесиња и Љубиња у пратњи својих вјероучитеља Богдана Сантрача и ђакона Дејана Ивановића посјетили су Требиње.
Повод за долазак био је семинар о пријатељству који је у манастиру Дужи организовала епархија Захумско-херцеговачка и приморска. Семинар је водио јеромонах Теофило, настојатељ манастира Дужи, а ђаке из Невесиња и Љубиња као домаћини дочекали су њихови вршњаци, такође ђаци Православне вјеронауке из Требиња. Дошавши у манастир ђаци су прво обишли манастирску цркву гдје је о историјату манастира говорио теолог Бојан Кривоглав. Након тога ријеч је преузео отац Теофило који је у првом дијелу семинара говорио о пријатељству из перспективе Новог Завјета и Господа Исуса Христа. Најбољи примјер истинског пријатељства јесте примјер Господа Исуса Христа. „Од ове љубави нико веће нема, да ко живот свој положи за пријатеље своје“ (Јн. 15,13). Управо је то урадио Господ Исус Христос када је живот свој положио за своје пријатеље. Христос нам посебно каже да „љубимо своје непријатеље“ (Лк. 6,27). Никада прије, нити у Старом завјету, нити у многобожачким религијама не помиње се љубав према непријатељима.
Други дио семинара протекао је у разговору о. Теофила и ђака, постављању питања и размјени мишљења. О. Теофило је нагласио да су сви пороци у ствари посљедица неимања искрених пријатеља.
По завршетку семинара упутили смо се на Црквину изнад Требиња у манастир Херцеговачку Грачаницу гдје нас је дочекао отац Дражен Тупањанин који нам је говорио о историјату манастира и о томе како је манастир повезан са Јованом Дучићем чији земни остаци почивају управо у овом манастиру.
Послије освјежења у гостопримници манастира сви заједно смо отишли у Требиње на заједнички ручак.
У повратку из Требиња посјетили смо и манастир Тврдош, као и родно мјесто Светог Василија Острошког, Мркоњиће гдје смо се поклонили моштима Ане-Анастасије Јовановић, мајке Светог Василија.
У повратку из Требиња утисци су предивни, велики број нових пријатељстава склопљен, гдје смо показали да ријечи о пријатељству нисмо слушали само да се каже да смо слушали, него смо их примјенили у пракси.
Посебна захвалност иде госпођи Миљи Тупањанин, координаторки Православне вјеронауке у нашој епархији, без чијег труда и идеје овог семинара не би било.
Вјероучитељ Његош Вељанчић