Поштовани посјетиоци нашег САЈТ-а,

У име свих чланова Катихетског одбора све вас поздрављамо добродошлицом на наш САЈТ.

Желимо да вријеме проведено на нашем САЈТ-у буде Вам од духовне користи и на спасење. Цијените своје вријеме. То значи да цијените и наше вријеме, нашу вољу, наш труд и напор да вам будемо на услузи. Узалуд изгубљено вријеме је бацање датих нам прилика спасења. Зато вас позивамо да вријеме проведено уз САЈТ КО-ра уистину буде ваш и наш добитак.
Један од најдрагоцјењенијх таланата које је Бог дао човјеку и свијету јесте стваралаштво и иноваторсво. Компјутер (рачунар) једно од најкориснијих стваралаштава 20. вијека којег требамо користити на Добро и ради Добра. Прођоше стари систем и камених таблица, папира и биљежака, и ево дођоше нови облици нашег учења, писања и сазнања. То су информатички системи, који нам као на длану свакодневно нуде све што нам је потребно. Пред нама је сваки дан отворена и на располагању панкосмичка енциклопедија. Ми само требамо знати наћи оно што нам је потербно и користити то. Истовремено, могућност спознаје “свега и сва“ може бити велико искушење за оне који могу попут Адама посегнути за забрањеним “воћем“, тј.средствима гријешења, а њих је једнако тако много пред нама, као што бјеше много плодова пред оцем нашим Адамом.. Бог нам је при свему овоме дао оно што је највеће, а то је слобода одлучивања о томе да даровани нам таланат закопамо у земљу или да са њим “тргујемо“ и многоструко умножимо.
На граници Старог и Новог завјета Бог је послао Ријеч своју – Друго Лице Свете Тројице како би Њоме тј. Богочовјеком Господом Исусом Христом другчије од старозавјетних пророка, јеврејских књижевника и фарисеја говорио свијету, да би Га свијет Римске империје разумио. То је било неопходно, јер су се све старе цивилизације и културе нашле истрошене и недовољне да и даље буду водиље свијету. Дакле у Господу Исусу Христу и Господом Исусом Христом Бог је сам одлучио да другчије од синова људских комуницира са свијетом. Ако је Бог из те, условно речено, “неопходности или морања“ морао другчије и на различите начине комуницирати са свијетом, колико ли је тек нама људима треба мудрости и знања, али прије свега начина предавања ријечи Науке госодње генерацијама које живе уз и са рачунарима? Ми данас и кад би хтјели физички не можемо доћи до срца свих и свакога, јер живимо у свијету електронских технологија и глобалног информационог система. Ова два фактора неумитно доприносе екстремној индивидуализацији личности човјека. Како доћи до тако индивидуализираних личности, како ући у њихове “информационе изолације“? Једино информациионим системима који ће пред њих донијети “бачено сјеме ријечи Божије“, а они ће у то сигурни будите исте прочитати и о њима размислити.
Школе су у великој мјери изгубиле од оне своје старе и првобитне функције – заједничког училишта. Неизвјесна је њихова даљна судбина. Слободно се може говорити чак и томе да у догледно вријеме школе нестану у овом облику у каквим их ми данас знамо. Зашто? Зато што дјеца и млади људи више уче преко и са Интернета неголи у школама. Скоро смо имали прилику да чујемо и видимо како је једно дијете у Србији преко интернет игрица научило прије енглески него матерњи српски језик. Ово је јасна порука коју ако добро разумијемо говори да је Интернет једна велика и глобална школа у којој се може бити увијек и без класичних “школских обавеза“.
То су само неки од разлога који су нас водили ка томе да поставимо овај САЈТ Катихетског одбора и да отворимо нове путеве комуникација наших вјероучитеља са свијетом и са својим ученицима. У том циљу и к тој сврси Катихетски одбор ставља вам свој САЈТ на располагање преко којег ћете, надамо се, моћи постављати ваша питања и добијати одговоре. Представљајући вам овај наш САЈТ и благосиљајући почетак његова рада позивамо вас да постанете активни сарадници Катихетског одбора.

С благословом Божијим,
митрополит Дабробосански
Хризостом, с.р.
Предсједник Катихетског одбора