23. августа 2023. године са почетком у 9. часова, у Епархијском културном центру у Бијељини, завршено је прво од три савјетовање која ће се одржати за вјероучитеље у Републици Српској и ФБиХ. Сутра ће савјетовање бити настављено за вјероучитеље епархије бањалучке и бихаћко-петровачке.
Прво савјетовање одржано је са благословом Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског г. Фотија и у организацији Катихетског одбора Српске православне цркве у Републици Српској и Федерацији БиХ и Канцеларије за вјерску наставу Епархије зворничко-тузланске, одржано савјетовање за вјероучитеље Православне вјеронауке епархије зворничко-тузланске.
Савјетовању је, поред координаторâ за вјерску наставу, присуствовала већина вјероучитељи са простора Епархије зворничко-тузланске.
Домаћин сабрања, Преосвећени владика Фотије на почетку сабрања поздравио је све присутне нагласивши да је веома битно да децу поучавамо примерима из житија светих.
– Веронаука лако може да постане апстрактан предмет. Теоријски предмет. Испричамо чињенице, дете одговори и то је то. Уз житије светих вера оживљава у срцима деце. Житија светих су потврда јеванђеља, рекао је владика Фотије у уводном обраћању.
– Друга битна ствар, наставио је Преосвећени владика, јесте да ми веронауку сведочимо својим животом. Само речи не стварају ауторитет код деце. Старци су говорили да породице васпитавају децу својим примером. За децу, каже старац Пајсије, треба мало речи, много личних примера и много молитве.
– И на крају, али не и најмање битно, круна веронауке је довести цео разред на свету Литургију. То је смисао. Не можемо и не смемо да одвојимо веронауку од Цркве јер ће тада да постане само још један школски предмет, закључио је владика Фотије.
О теми “ Библијски приступ у васпитању дјеце “ говорио је протојереј-ставрофор проф. др Владислав Топаловић, професор са Православног богословског факултета у Фочи (Универзитет у Источном Сарајеву), о теми „Како препознати проблеме дјеце у одјељењу и како им помоћи“ слушали смо од психолога мр Александре Саламандић, чули смо и мр Александра Миладиновића, начелника Одјељења за полицијску обуку Министарства унутрашњих послова Републике Српске који нам је говорио на тему “Изазови савременог друштва – ученичко и интернет насиље“ , док је о теми “Брига о дјеци, обавеза и одговорност“ говорио просвјетни инспектор за Православну вјеронауку при Републичком педагошком заводу др Славољуб Лукић.
Можемо закључити да су у току семинара предавачи изложили драгоцјена искуства која ће помоћи вјероучитељима да се боље припреме за мисију која их очекује у току предстојеће школске године. Предавањем је модерирао епархијски координатор за вјерску наставу протојереј Синиша Шаренац.

ВИДЕО ГАЛЕРИЈА