У издању Катихетског одбора СПЦ у Републици Српској и Федерацији БиХ, а с Благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита дабробосанског Г. Хризостома, изашао је из штампе Уџбеник Православне вјеронуке за 1. разред средње школе, аутора проф. др Владимира Ступара. Рецензенти овог уџбеника су били протојереј-ставрофор проф. др Дарко Ђого и Бошко Ерић.
Уџбеник је урађен у формату Б5 на 110 страна, а подијељен је на четири наставне тема: Свето откривење, Тајна Цркве, Свете тајне и Света Литургија и О посту и празницима. Кроз четири наставне теме представљено је православно учење о Божјем откривењу људима и свијету, о Светим тајнама Цркве кроз које учествујемо у заједници са Богом и о значају поста и празника у животу православних хришћана. Дакле, ученици ће кроз овај уџбеник бити упознати са смислом и могућношћу богопознања као и са значајем Господњег оваплоћења у божанској икономији, препознаће улогу Цркве као заједнице љубави Бога и човјека, спознаће смисао и значај учећша у Светим тајнама Цркве кроз које остварујемо јединство са Богом, али ће препознати и важност поста и црквених празника у нашем спасењу.
Осим наведеног, аутор кроз садржај овог уџбеника настоји да богословска учења тумачи догматски исправно користећи углавном језик прилагођен узрасту ученика. Такође, своје казивање аутор допуњава конструктивним и садржајним цитатима Светог писма и примјерима из свакодневног живота, са чиме подстиче ученичко интересовање и даље њихово богословско истраживање.

Инспектор-просвјетни савјетник
за Православну вјеронауку
др Славољуб Лукић