У издању Катихетског одбора СПЦ у Републици Српској и Федерацији БиХ, а с Благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита дабробосанског Г. Хризостома, изашао је из штампе Уџбеник Православне вјеронуке за 3. разред гимназије и средњих стручних техничких школа у четворогодишњем трајању, аутора јереја Дејана Поповића из Челинца. Рецензенти овог уџбеника су били протојереј-ставрофор проф. др Владислав Топаловић и јереј Ранко Ковач.
Уџбеник је урађен у формату Б5 на 97 страна, а подијељен је на шест наставних тема: Пресвета Богородица, Упознајмо Господа Исуса Христа, Христова проповијед и чуда, Педагогија Новог завјета, Христова жртва и васкрсење и Хришћанске врлине. Кроз наведене наставне теме ученици углавном изучавају наставне садржаје у вези са текстом Светог писма Новог завјета, тј. са животом и спаситељском мисијом Господа Исуса Христа, гдје се текст Јеванђеља тумачи критички и контекстуално, без сложене ерминевтичке алегорије и апстракције.
Аутор кроз текст нема намјеру да само преприча или историјски опише новозавјетне/јеванђељске догађаје, већ да их актуелизује и доведе у везу са догађајима и проблемима данашњег човјека и друштва. На овај начин новозавјетне приче постају савремене и добијају посебан смисао у новом историјском контексту. Такође, значај овог уџбеника се огледа и у томе што ће подстаћи свијест на читање Светог писма и библијску културу, која је код нас прилично потиснута.

Инспектор-савјетник за вјеронауку за
Православну вјеронауку
Др Славољуб Лукић