У организацији Катихетског одбора СПЦ и уз Благослов Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског Господина Хризостома, Председника Катихетског одбора СПЦ, организовано је поклоничко путовање за најбоље ученике Православне веронауке у школској 2014/15. години.

Ово путовање је организовано 04. и 05 јуна 2015. године за 36 ученика из читаве Републике Српске. Са њима су путовали: инспектор и просветни саветник за Православну веронауку у РПЗ РС мр. Славољуб Лукић, Координатор за верску наставу у Епархији зворничко – тузланској јереј Синиша Шаренац, ђакон Зоран Радуловић, вероучитељи Драго Велеушић из Котор Вароши и Жанела Пажин из Требиња.

Ученици су током поклоничког путовања посетили Храм Светог Саве на Врачару, где им је домаћин било Светосавско звонце. Са речима добродошлице и поклонима испред редакције Светосавског звонца дочекао их је Димитрије Стикић. Након обиласка Храма Светог Саве, Звонце је деци организовало кратак предах уз ручак и освежење, те су деца након тога заједно са својим професорима наставила пут ка Крушевцу и манастиру Лазарица, где су се поклонили моштима Светог Кнеза Лазара. Први дан путовања завршен је посетом манастиру Студеница у чијим конацима су деца и преспавала. Други дан, ученици су присуствовали Светој Литургији у манастиру Студеница, где су се причестили, поклонили моштима Св. Симона Монаха и Свете мати Анастасије, посетили ризницу овог манастира, а потом је за њих организовано послужење у манастирској гостопримници. После манастира Студеница, ученици су посетили манастир Жичу, где их примио јереј Ратко Хрваћанин са сестринством овог манастира. За ученике је након обиласка манастира организовано послужење у манастирској трпезарији, где су примили и поклоне које су припремиле сестре манастира Жича. У току овог путовања ученици су још посетили манастир Љубостињу и Врњачку Бању. Поклонивши се и помоливши се над гробовима и моштима Кнегиње Милице (Преподобне Евгеније) и монахиње Јефимије пут је настављен преко Београда ка Бијељини и сабирајући утиске, кренули смо назад домовима својим, срца испуњених неизрецивом духовном радошћу.

Комлетно путовање, прво овакве врсте, са превозом, ноћењем, храном и осталим трошковима финансирао је Катихетски одбор СПЦ у Републици Српској и Федерацији БиХ.

 

66 thoughts on “Поклоничко путовање за најбоље ученике Православне веронауке из Републике Српске

  1. „Hmm is anyone else encountering problems with the images on this blog loading? I’m trying to figure out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any feed-back would be greatly appreciated.“

  2. „Currently it appears like Expression Engine is the best blogging platform available right now. (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?“

Comments are closed.