Са благословом Епископа зворничко-тузланског г. Фотија данас је у Епархијском културном центру у Бијељини, а у организацији Катихетског одбора Српске православне цркве у Републици Српској и Федерацији БиХ и Канцеларије за вјерску наставу Епархије зворничко-тузланске, одржано савјетовање за вјероучитеље Православне вјеронауке са простора наше Епархије.

Савјетовању је, поред координаторâ за вјерску наставу, присуствовала већина вјероучитељи са простора Епархије зворничко-тузланске.
Домаћин сабрања, Преосвећени владика Фотије на почетку сабрања поздравио је све присутне нагласивши да је основна ствар да ли вјеронаука има равноправан статус са осталим предметима у школи.

Поред тога, наставио је владика данас смо сви, па и вероучитељи, у великим искушењима од информација којима смо изложени. Ту је огроман простор за манипулацију. Милиони непотребних и чак лажних информација које човек више није у стању да обради и расуди шта је лаж а шта истина– рекао је Епископ Фотије у својој уводној ријечи.
На савјетовању о теми “ Профил ученика и култура комуникације у настави Православне вјеронауке “ говорио је протојереј-ставрофор проф. др Владислав Топаловић, професор са Православног богословског факултета у Фочи (Универзитет у Источном Сарајеву), о теми „Наставни принципи Православне вјеронауке“ предавао је јереј доц. др Сава Милин са Православног богословског факултета Универзитета у Београду, о “Раду у комбинованом одјељењу“ је говорио проф. др Славиша Јењић са Филозофског факултета Универзитета у Бањој Луци, док је о теми “Православна вјеронаука као наставни предмет (методичко-дидактички осврт) говорио просвјетни инспектор за Православну вјеронауку при Републичком педагошком заводу др Славољуб Лукић. Можемо закључити да су у току семинара предавачи изложили драгоцјена искуства која ће помоћи вјероучитељима да се боље припреме за мисију која их очекује у току предстојеће школске године.

Предавањем је модерирао епархијски координатор за вјерску наставу протојереј Синиша Шаренац.

По завршетку савјетовања уприличена је трпеза љубави за све присутне.

Извор: Епархија ЗТ